Kunst–theaterfestival langs twintig locaties in Akkrum

Akkrum bereidt zich met figuranten en toneel voor op het Kunst-theaterfestival, dat op zaterdag 21 september 2019 wordt gehouden. Foto: Hennie Sixma

Een theaterfestival met optredens op bijna twintig locaties langs de Kunstroute in Akkrum. Koren, zangers, musici, dansers en straatartiesten komen op zaterdag 21 september 2019 met hun eigen voorstelling bij de kunstwerken, die sinds het voorjaar op verschillende plekken in het dorp worden tentoongesteld. De organisatie is in handen van het Akkrumer Dreamteater, dat ook een groot deel van de aankleding van de New York-dagen in 2018 voor zijn rekening nam.

Van 11.00 tot 16.00 uur is er een programma, dat per locatie verschillend is. De tijdstippen van de optredens variëren, maar de hele dag door is er van alles te beleven, vertellen Eelco Sixma en Agnes Kruiper van Dreamteater Akkrum. Samen met andere vrijwilligers zijn ze al maanden met de voorbereidingen bezig. 

De deelnemende artiesten hebben elk een van de kunstwerken in Akkrum geadopteerd. In de meeste gevallen worden de optredens op het kunstwerk zelf gebaseerd.  Langs de kunstroute in Akkrum hangen 22 doeken in de buitenlucht, nog eens veertien doeken staan rond jachthaven Tusken de Marren. De vier kilometer lange route dwars door Akkrum kan wandelend worden afgelegd.

Meesterwerk
Centraal startpunt is de Tsjerkebleek, pal naast de Terptsjerke in Akkrum. Gedurende de hele dag vinden daar allerlei activiteiten plaats. Het kinderkunstatelier “Maak je meesterwerk” staat onder leiding van schilderes Denise Visser uit Nes. Kinderen kunnen daar hun eigen meesterschilderwerk maken. Voor jong en oud is er de gelegenheid om samen een dorpsschilderij te maken. Het meters grote doek wordt te zijner tijd in het dorp opgehangen. Op de Tsjerkebleek is muziek en is er een horecaplein. Inwoners kunnen hun er ook kunst eigen tentoon stellen of verkopen.

Figuranten
Inwoners die net als tijdens de New York-dagen in 2018 mee willen doen aan het straattheater, zijn van harte welkom. Acts en theater passend bij het thema kunst en figuranten bv. verkleed als kunstenaar, Rembrandt of levend beeld, vormen een prachtige aanvulling, aldus de organisatoren.

Tijdens de duur van het Theaterfestival Akkrum kunnen bezoekers in zalencentrum De Lantearne op een groot scherm een bijzondere presentatie zien. Kunstfotografen, die hun werk langs de kunstroute hebben hangen, zijn gevraagd om op hun geheel eigen wijze op een van de doeken langs de route te reageren. Het resultaat is de hele dag doorlopend te bekijken.

Meer informatie en inspiratie op de website van Akkrumer Dreamteater, die op de site van de Doarpskeamer ED in Akkrum is HIER (http://www.doarpskeamer-ed.nl/akkrumer-dream-teater) te vinden. Meer informatie bij Eelco Sixma eelcosixma@live.nl0646-221943.

Kunst–theaterfestival-langs-twintig-locaties-in-Akkrum Kunst–theaterfestival-langs-twintig-locaties-in-Akkrum