Akkrum.net

Met de onthulling van een levensgrote plaquette - een zogeheten Vector of Memory - is het Heerenveense deel van de wandelroute Canadian Trail Fryslân maandagmiddag 15 april 2024 officieel geopend. Akkrum maakt sinds 2023 onderdeel van dat Europees netwerk van wandelpaden uit, dat een lengte van bijna 10.000 kilometer heeft. Samen met voorzitter Hans Schouten van Stichting Historie Heerenveen onthulde burgemeester Avine Fokkens de plaquette van de bevrijdingsroute, die de Canadezen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vanaf Londen en de de Franse stranden naar het eindpunt Berlijn aflegden.

,,It is moai dat der op dizze wizze oandacht oan de rol fan de Kanadezen yn de Twadde Wrâldkriich bestege wurdt’’, vertelt Jan Eijzenga van de stichting Akkrum Ald en Nij. Hij was maandag bij de bijeenkomst op het gemeentehuis Crackstate in Heerenveen. In augustus 2023 was hij ook bij het aanbrengen van een Vector of Memory op de woning van Anneke Goerres aan de Kanadeeskestrjitte 49 in Akkrum. Het stalen kleinood hangt boven de deur naast een herinneringsbord aan de Canadese soldaten, die door Akkrum trokken. Daarmee willen de initiatiefnemers het verhaal van de Princess Louise Fusiliers levend houden; de tweehonderd Canadezen waren vanaf juni 1945 voor langere tijd in Akkrum te gast.

De glimmende monumentale wegwijzers van de Liberation Route Eruope markeren de plek waarover meer informatie op de websites van de betrokken organisaties zijn te verkrijgen is en waarover ook persoonlijke verhalen te beluisteren zijn. De verhalen in drie talen zijn te benaderen via de wandelapp op de mobiele telefoon en op het online.

Gevangenis Crackstate
Burgemeester Avine Fokkens vertelde dat de onthulde wandvector komt te staan achter het raam bij de publieksingang van het gemeentehuis. De vector vertelt het verhaal over een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de plaats Heerenveen en Crackstate. Vlak achter het historische Crackstate stond de gevangenis Crackstate. ,,Vanaf oktober 1944 was dat het beruchte hoofdkwartier van de Duitse Sicherheitsdienst. Op het hoogtepunt zaten hier wel twee- tot driehonderd mannen én vrouwen gevangen. Velen van hen zijn hier vreselijk mishandeld, gemarteld en doodgeschoten.''
 

Het Friese deel van de Canadian Trail is 250 kilometer lang en loopt van De Blesse tot aan Lauwersmeer. Tal van locaties onderweg vertellen de vele en verschillende verhalen over de bevrijding van Fryslân. De route maakt onderdeel uit van de Liberation Route Europe. Deze Liberation Route loopt van Londen tot Berlijn: meer dan 10.000 kilometer aan wandelroutes langs musea, monumenten, begraafplaatsen en andere plekken in heel Europa herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

Foto's: Jan Eijzenga

Nog geen reacties.

(advertentie)